Archiwum aktualności urzędu

Nabór na szkolenie grupowe "Pracownik gastronomii"

Print Drukuj

Powiatowy Urząd Pracy w Sanoku ogłasza nabór kandydatów na szkolenie grupowe finansowane ze środków Funduszu Pracy w zakresiePracownik gastronomii".


Planowany termin realizacji szkolenia: czerwiec/lipiec 2022 r.
 
Program szkolenia:
  1. prezentacja zawodu kucharz, nowości w trendach sztuki kulinarnej, wskazówki dotyczące przepisów na potrawy (w jaki sposób odpowiednio wykorzystywać receptury gastronomiczne);
  2. przestrzeganie przepisów BHP i ppoż. oraz wymogów sanitarno-epidemiologicznych przy obróbce i przechowywaniu żywności, a w szczególności wynikających z systemu HACCP;
  3. organizacja stanowiska pracy w kuchni zgodnie z wymogami;
  4. podstawowe wiadomości o środkach spożywczych, w tym metody dokonywania oceny przydatności surowców i półproduktów do obróbki kulinarnej,
  5. procesy technologiczne, w tym prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania oraz zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni, podstawy żywienia człowieka,
  6. układanie jadłospisu (karta dań/menu), planowanie, liczenie i zestawienie kosztów ponoszonych przy przygotowaniu menu,
  7. technika porcjowania i podawania potraw, dekorowanie (przystrajanie) potraw,
  8. charakterystyka i sporządzanie potraw,
  9. sporządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu i ryb,
  10. sporządzanie potraw półmięsnych i jarskich,
  11. sporządzanie wywarów, sosów, marynat i zup,
  12. przygotowanie deserów oraz napojów zimnych i gorących,
  13. przyrządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców, zakąsek, potraw dietetycznych,
  14. sporządzanie potraw na przyjęcia okolicznościowe i inne imprezy specjalne, w tym związane z cateringiem. 
Termin rekrutacji na szkolenie: od 10.05.2022 r. do 25.05.2022 r.
 
Szczegółowe informacje o szkoleniu oraz formularze zgłoszeń dostępne są w Powiatowym Urzędzie Pracy w Sanoku, budynek A, I piętro, pokój nr 3, nr telefonu: 13-46-570-61, 13-46-570-47.
 
Informacje o publikacji dokumentu