Powiatowy Urząd Pracy w Sanoku ogłasza nabór kandydatów na szkolenie grupowe finansowane ze środków Funduszu Pracy w zakresie „Pracownik gastronomii".
Planowany termin realizacji szkolenia: czerwiec/lipiec 2022 r.
Program szkolenia:
- prezentacja zawodu kucharz, nowości w trendach sztuki kulinarnej, wskazówki dotyczące przepisów na potrawy (w jaki sposób odpowiednio wykorzystywać receptury gastronomiczne);
- przestrzeganie przepisów BHP i ppoż. oraz wymogów sanitarno-epidemiologicznych przy obróbce i przechowywaniu żywności, a w szczególności wynikających z systemu HACCP;
- organizacja stanowiska pracy w kuchni zgodnie z wymogami;
- podstawowe wiadomości o środkach spożywczych, w tym metody dokonywania oceny przydatności surowców i półproduktów do obróbki kulinarnej,
- procesy technologiczne, w tym prawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania oraz zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni, podstawy żywienia człowieka,
- układanie jadłospisu (karta dań/menu), planowanie, liczenie i zestawienie kosztów ponoszonych przy przygotowaniu menu,
- technika porcjowania i podawania potraw, dekorowanie (przystrajanie) potraw,
- charakterystyka i sporządzanie potraw,
- sporządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu i ryb,
- sporządzanie potraw półmięsnych i jarskich,
- sporządzanie wywarów, sosów, marynat i zup,
- przygotowanie deserów oraz napojów zimnych i gorących,
- przyrządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców, zakąsek, potraw dietetycznych,
- sporządzanie potraw na przyjęcia okolicznościowe i inne imprezy specjalne, w tym związane z cateringiem.
Szczegółowe informacje o szkoleniu oraz formularze zgłoszeń dostępne są w Powiatowym Urzędzie Pracy w Sanoku, budynek A, I piętro, pokój nr 3, nr telefonu: 13-46-570-61, 13-46-570-47.